Hoppa till innehåll

Laget

De flesta spelare i årets lag huserar i Europa, med undantag från Sofia Jakobsson som till vardags befinner sig på andra sidan Atlanten. Hela 8 spelare lever med bollen i damallsvenskan och om man ser till hela laget så kommer flest spelare, läs tre, från BK Häcken. Utöver det så har vi tre par som spelar i samma klubblag. Relativt många i truppen är alltså vana att spela tillsammans – vilket så klart alltid är en fördel.

Få bättre koll på spelarna nedan.

Zecira Musovic

Född 1996. Tog klivet från FC Rosengård till Chelsea 2021. Zecira har spelat i de flesta ungdomslandslagen fram till det att hon tog en plats i damlandslaget 2017.

Instagram

Jennifer Falk

Född 1993. Startade sin proffsresa i Torslanda IK och spelar nu i BK Häcken. Via U-23 tog hon steget upp i landslaget och blev en del av truppen 2016. En världsmålvakt som i år har en självklar plats i truppen. 

Instagram

Tove Enblom 

Född 1994, spelar till vardags i KIF Örebro. Fostrad i IFK Aspudden-Tellus. På resan mot Örebro har hon hunnit med att spela i Djurgården, Kalmar och Umeå. Hon har spelat ett gäng landskamper i U-23, men det här är första gången hon blir uttagen till truppen inför en turnering. Ett levande exempel på att drömmen om att representera Sverige när som helst kan slå in.

Instagram

Jonna Andersson 

Född 1993. Fostrad i Mjölby AI FF. Idag är hon tillbaka i Hammarby IF efter att ha gjort säsongerna 2018–2022 i Chelsea. Hon har spelat i de flesta ungdomslandslagen och kom med i A-truppen 2016. I Hammarby är hon känd för sina avgörande passningar som ofta leder till avslut på mål. 

Instagram

Nathalie Björn

Född 1997. Startade sin proffskarriär i Sirius för att sedan göra en gedigen karriär i Damallsvenskan i både Rosengård, Eskilstuna och AIK. Med start 2021 spelar hon nu i Everton. Framträtt i de flesta ungdomslandslagen och gjorde sin debut i A-truppen 2016. 

Instagram

Magdalena Eriksson

Född 1993. Startade sin resa i Enskede IK och vidare till Hammarby IF, Djurgården, Linköping och som lagkapten Chelsea. För några veckor sedan skrev hon kontrakt för Bayern Munchen. Magdalena har spelat i följande landslag: U15,16,17,19 och 23. Hon gjorde sin A-lagsdebut 2014. 

Insta

Amanda Ilestedt

Född 1993. Fostrad i Sölvesborgs GoIF och spelar sedan 2021 i PSG. Framträtt i de flesta U-landslagen och gjorde sin A-lagsdebut 2013. Innan flytten till PSG 2021 spelade hon i Bayern Munchen där hon hjälpte laget att vinna sin första ligatitel på 5 år. 

Insta

Hanna Lundkvist 

Född 2022, gör henne till en av de yngsta i landslaget. Fostrad i Djurö/Vindö IF och har sedan dess gått via AIK, Hammarby och nu vidare till Atletico Madrid. Framträtt i de flesta ungdomslandslagen men tog i år klivet upp i seniorlaget. 

Insta

Anna Sandberg

Född 2003. Och här har vi den yngsta spelaren i laget. Hon debuterade i Gerhardssons januaritrupp och sedan dess har det blivit en hel del speltid i Blågult. På klubbsidan tog hon sig från Örebro SK, vidare till BK Häcken där hon spelar i dagsläget. I landslagströjan har hon tidigare representerat U-19 och U-23.

Insta

Linda Sembrant

Född 1987. Har vart en tongivande spelare i A-landslaget sedan 2008. Hon debuterade 2002 på seniornivå, då för Bälinge IF och i dagsläget spelar hon i Juventus. 

Insta

Filippa Angeldahl 

Född 1997. Spelar idag för Manchester City W.F.C.. Började sin resa på seniornivå i Sirius och har haft en given plats i ungdomslandslagen fram till att hon debuterade i damlandslaget 2018. 

Insta

Kosovare Asllani

Född 1989. Började sin resa i Vimmerby IFs juniorlag och tog sig sedan vidare via Linköping FC, Chicago Redstars, PSG, Manchester City – tillbaka till Linköping – Real Madrid, för att sedan hamna i AC Milan där hon spelar idag. Sedan 2008 har hon varit ordinarie i svenska damlandslaget – och dessförinnan spelade hon i flera av ungdomslandslagen.

Insta

Hanna Bennison 

Född 2002. Seniorkarriären började 2018 i FC Rosengård, men 2021 gick hon till Everton. Debuterade i A-landslaget gjorde hon 2019. Många hävdar att hon är en av de mest lovande stjärnorna på den internationella scenen.

Insta

Stina Blackstenius

Född 1996. Moderklubben är Vadstena GIF och idag spelar hon i Arsenal WCF. Debuterade i landslaget gjorde hon 2015. 

Insta

Rebecka Blomqvist

Född 1997. Fostrad i IK Rössö och Jitex BK. Sedan 2021 spelar hon i VFL Wolfsburg. Debuterade i A-landslaget gjorde hon 2019. 

Insta

Lina Hurtig

Född 1995. Fostrad i Avesta AIK och med ett gäng klubbar i bagaget, bl.a: Gustafs GoIF, Umeå IK, Linköpings FC, Juventus, spelar hon nu i Arsenal. Tröjan för A-landslaget tog hon på sig för första gången 2014. 

Insta

Sofia Jakobsson

Född 1990. Juniorlagen var Hägglunds IoFK och Östers IF. Sedan dess har hon spelat i en rad klubbar. Allt från Umeå IK, via Chelsea och Bayern Munchen, för att idag spela i San Diego Wave. Sofia har spelat 113 A-landskamper sedan debuten 2011. 

Insta

Madelen Janogy

Född 1995. Fostrad i Falköping KIK, spelar idag i Hammarby IF. Debuten i A-landslaget gjorde hon 2019 och Madelen är en av få spelare som inte gjort något framträdande i ungdomslandslagen. 

Insta

Fridolina Rolfö

Född 1993. Fostrad i IFK Fjärås. Klev sedan upp i allsvenskan 2011 hos Jitex BK. Sedan dess har hon spelat i Linköping, Bayern Munchen, Wolfsburg och just nu i Barcelona. Efter att ha spelat i de flesta ungdomslandslagen, fick hon 2015 en plats i damlandslaget. I senaste VM hade hon en betydande roll. Vi hoppas helt enkelt att hennes vänsterfot inte sviker oss i sommar. 

Insta

Elin Rubensson

Född 1993. Elin har bara spelat i Sverige och ses nu i BK Häcken – där hon är en nyckelspelare. Hennes moderklubb är Marieholms IS och därifrån gick hon till Stehags AIF, för att sedan kliva upp till FC Rosengård. Hon hade alltid en given plats i ungdomslandslagen och har en historia av 50 mål i ungdomströjan. 2012 klev hon in på planen med damlandslaget för första gången. 

Insta

Johanna Rytting Kaneryd

Född 1997. Efter att ha börjat spela fotboll i Kolsva IF och Forsby FF tog hon sedan klivet upp i allsvenskan 2014, då hon skrev på för Tyresö FF – som förövrigt var på toppen med final i Champions League, men som efter ekonomiska omständigheter blev tvungna att dra sig ur damallsvenskan samma år. Johanna gick då vidare till Älta IF för att sedan toucha boll i Rosengård, Djurgården och Häcken. Sedan 2022 spelar hon för Chelsea FC. Hon har spelat för de flesta ungdomslandslagen, men fick 2021 kliva upp i A-laget. 

Insta

Olivia Schough

Född 1991. Från Halland och fostrad i Torup/Rydö FF och Ullareds IK. När det var dags för seniorfotboll började resan i Falkenberg FF. Sedan dess har hon hunnit spela i Bayern Munchen, varit en sväng i Ryssland och en rad svenska klubbar. Just nu huserar hon i FC Rosengård. Likt många andra i detta lag har hon gjort framträdanden i de flesta ungdomslandslagen och 2013 var det dags att ta plats i damlandslaget.

Insta

Caroline Seger

Född 1985. Caroline är den mest rutinerade spelaren i landslaget och hon gjorde sina första match för damlandslaget redan 2005. Hennes meriter i Sverigetröjan är allt från OS-silver till VM-brons. Började sin karriär i Gantofta IF och har sedan dess levererat i både USA och Frankrike (Philadelphia, WNY Flash, PSG, Lyon). Just nu spelar hon i FC Rosengård. Hon har ett gediget rekord som den spelare som har spelat flest A-landskamper i Europa någonsin. När hon tangerade rekordet hade hon hunnit med hela 215 spelade matcher i svenska tröjan.

Insta