Hoppa till innehåll

Här bjuder vi på allt du bör veta om sommarens mästerskap.

Nu åker vi!


Om lite drygt två månader – närmare bestämt 20 juli – kickas den månadslånga turneringen igång och sakta men säkert känner vi hur VM-febern smyger sig på.

Det här är nionde gången turneringen spelas på damsidan och förutsättningarna är så spännande de kan bli. I årets mästerskap är det till exempel 8 fler lag – än tidigare – som gör upp om bucklan.

Kosovare Asllani och Filippa Angeldahl

På bara ett par år har intresset för fotbollen skjutit i höjden. Publikrekord, efter publikrekord slås – Camp Nou fylldes till bredden när Barcelona tog emot Wolfsburg förra året, och bara någon månad senare var vi 33 218 på Friends Arena när Sverige mötte Brasilien. Konkurrensen bland spelarna, på både klubb- och landslagsnivå, tätnar för varje säsong och stjärnglansen trissar upp stämningen och förväntan något enormt inför mästerskapet. 

Och några som har möjlighet att glänsa. Det är vi, Sverige! För just nu återfinns laget på en 3:e plats på Fifas världsranking, vilket så klart gör oss rejält taggade på vad laget kan åstadkomma i sommar. 

Nåväl, tanken är att vi här kommer bjuda på lite smått och gott inför VM, hålla er uppdaterade kring matcherna, lagen och spelarna, men också bjuda på lite användbart innehåll för er som faktiskt ska bege er till “Down Under”. 

Vi uppdaterar löpande och kommer att puffa både på Instagram och Facebook när det finns nytt och (förhoppningsvis) härligt innehåll att sörpla i sig här på supporterklubben.se

Vi börjar med en snabb presentation av Sveriges motståndare i gruppspelet. 

Sydafrika

Sydafrika 

Senast vi mötte Sydafrika – eller "Banyana Banyana" som de också kallar sig – var 2019 på Green Point Stadium i Kapstaden. Efter ett relativt trevande spel slutade matchen 0–0. På Fifas världsranking sågs då Sydafrika på 54:e plats och Sverige på en 5:e plats. Hör och häpna, båda lagen har klättrat på listan och Sydafrika hamnar på plats 53 och Sverige (som sagt) på en tredjeplats. Sedan 2012 har lagen mötts tre gånger, varav två vinster till Sverige och en oavgjord.

Under VM 2019 hamnade Sydafrika i en smärre svår grupp och det slutade med förlust i alla tre gruppmatcher. Fast forward till 2022 och laget slog afrikanska favoriterna Nigeria i öppningsmatchen i Women's Africa Cup of Nations. Med blodad tand ser de sig nu redo att tassa förbi Nigeria på världsrankingen och ta sig vidare från gruppen i sommarens världsmästerskap. 

 – We're not in the group of death like we were in 2019 [...] If the federation prepares us well, we stand a chance, säger anfallaren Kgatlana, 26, till tyska kanalen DW.

Italien

Italien 

Italien … ja, fotboll är väl det första en tänker på. Och det är med all rätt, för senaste året har det hänt grejer på halvön. Serie A har från och med den här säsongen förvandlats till en fullt professionell liga, och internationella talanger börjar bli sugna på att söka lyckan i landet. Det här kommer så klart göra mycket för landslagsfotbollen, då majoriteten av lagets spelare huserar i bland annat Juventus och Roma. Landet har dock en bit kvar när det gäller absoluta världsspelare och i skrivande stund ser vi endast mittfältaren, Barbara Bonansea, knipa en plats på The Guardians lista över de 100 bästa spelarna i världen.

EM 2022 blev lite av en besvikelse för nationen och efter en dassig insats åkte laget ut redan i gruppspelet. I årets VM-grupp bör de dock, i alla fall på pappret, ta sig vidare från gruppen. I sin tur bör vi, i alla fall enligt ett annat papper (läs: Fifas världsranking), vinna över Italien, då vi ligger 13 platser framför. Men, kollar man på statistiken lagen emellan ska vi inte ta hem segern i förskott. Sedan 2013 har laget mötts fyra gånger, varav Italien vunnit två – som bäddat för en kommande rysare helt enkelt. 

Argentina

Argentina

I VM-sammanhang har Argentina haft det tufft, de har nämligen aldrig tagit sig vidare från gruppen i ett världsmästerskap, tyvärr inte ens vunnit en match. Med det sagt så har coach Germán Portanova satt sin ambitiösa prägel på laget och med revanschlusten på plats och en skön blandning av unga och erfarna spelare finns potentialen där. Just nu ligger laget på 28:e plats på världsrankingen.

När det kommer till statistik, Sverige och Argentina emellan, ser det skralt ut – lagen har bara mötts en gång och det var under OS i Kina, 2008. Då satte Nilla Fischer dit den i minut 58 och matchen slutade 1–0 till Sverige.

Det är dags för Argentina att skriva ett nytt kapitel i fotbollsboken och vi får väl ändå unna dem ett rafflande sådant – bara vi vinner mot dem.