Hoppa till innehåll

Allt du bör veta om sommarens mästerskap

Nu åker vi!

Nu är den månadslånga turneringen igång och VM-febern är ... ja, närvarande minst sagt!

Det här är nionde gången turneringen spelas på damsidan och förutsättningarna är så spännande de kan bli. I årets mästerskap är det till exempel 8 fler lag – än tidigare – som gör upp om bucklan.

Kosovare Asllani och Filippa Angeldahl

På bara ett par år har intresset för fotbollen skjutit i höjden. Publikrekord, efter publikrekord slås – Camp Nou fylldes till bredden när Barcelona tog emot Wolfsburg förra året, och bara någon månad senare var vi 33 218 på Friends Arena när Sverige mötte Brasilien. Konkurrensen bland spelarna, på både klubb- och landslagsnivå, tätnar för varje säsong och stjärnglansen trissar upp stämningen och förväntan något enormt inför mästerskapet. 

Och några som har möjlighet att glänsa. Det är vi, Sverige! För just nu återfinns laget på en 3:e plats på Fifas världsranking, vilket så klart gör oss rejält taggade på vad laget kan åstadkomma i sommar. 

Nåväl, tanken är att vi här kommer bjuda på lite smått och gott inför VM, hålla er uppdaterade kring matcherna, lagen och spelarna, men också bjuda på lite användbart innehåll för er som faktiskt ska bege er till “Down Under”. 

Vi uppdaterar löpande och kommer att puffa både på Instagram och Facebook när det finns nytt och (förhoppningsvis) härligt innehåll att sörpla i sig här på supporterklubben.se

Spanien–Sverige

Spanien–Sverige

Sverige och Spanien, även kallade La Roja, har aldrig mött varandra ett världsmästerskap – egentligen inte så konstigt med tanke på att det här är tredje gången Spanien spelar turneringen. Med det sagt så är årets upplaga av laget det bästa i landets historia – med en ung generation som vunnit det mesta i ungdom-sammanhang, med Aitana Bonmati i spetsen – tillsammans med rutin i form av bl.a. tvåfaldige Ballon d’Or vinnaren Alexia Putellas. 

Vägen hit har inte varit spikrak. Förutom en hel del tjafs, spelare och ledning emellan, avslutade laget gruppspelet med en rejäl smäll mot Japan där de förlorade med 4–0. Men det blev också en rejäl nagelbitare nu senast mot Nederländerna där matchen lika gärna kunde gått vägen för motståndarna. 

Under de senaste 10 åren har Sverige och Spanien stått på varsin planhalva endast en gång, och det var 2022 – en match som slutade 1–1. 

Just nu hittar vi Spanien på en 6:e plats på Fifas världsranking. Men med en Bonmati och en (kry) Putellas i synk är det bara en tidsfråga innan de klättrar på den listan. 

Japan–Sverige

Japan–Sverige

Japan (Nadeshiko), med sina 14 mål i bagaget är stekheta just nu. Med en otrolig speed och hög press har de gått för avslut om och om igen i turneringen – och som oftast har det varit skytteligaledaren Hinata Miyazawa som stänkt in den.

Strax efter skrällen 2011, då Japan vann VM, och efter andraplatsen fyra år senare ökade intresset för damfotbollen i landet markant. Men efter förlusten i 16-delen mot Nederländerna 2019 svalnade intresset för både laget och damfotbollen i landet. Inför den här turneringen har förväntningarna därför varit låga och få hade räknat med att de skulle bli japan som kom att prestera bäst i VM-inledningen.

– I don't personally feel pressure, I just know my responsibility. Right now women’s football is not famous in Japan, so for us it is so important for the future of the sport and for young girls, that our women’s team in Japan becomes famous, säger mittfältaren Saki Kumagai till tyska DW. 

Sverige och Japan har mötts 8 gånger sedan 2011 – var av fyra vinster för Japan, två lika och två vinster för Sverige. Med det sagt så har Sverige ändå vunnit de senaste matcherna: 3–0 2016 och 3–1 2021 och bara en spelare, Saki Kumagai, är kvar från (den förra) storhetstiden 2011–2016. 

Men vilken enskild spelare ska vi se upp för 2023 då? Äsch, tror inte det är någon idé att börja spekulera – hittills i turneringen har de helt enkelt bevisat att de är ett … lag. Hela 6 spelare har nätat och efter 360 minuter av fotboll har backlinjen bara släppt igenom ett mål. 

Är vi redo för den japanska disciplinen? Klart vi är!

Sverige–USA

Inför mötet med USA

Och helt plötsligt var vi där. Vid stormötet. Kan man kalla det derby? Nej, det kan man inte, MEN USA och Sverige är de lag som har mött varandra flest gånger på damsidan i VM-sammanhang. Och på grund av sin världsranking var det omöjligt för lagen att hamna i samma grupp, men ödet har sagt sitt och på söndag, kl 11:00 (19:00 lokal tid) står de på varsin planhalva för 7:e gången i turneringens historia. 

USA, som många av er vet, det mest framgångsrika landslaget på damsidan. Just nu är de rankade 1:a på FIFA’s världsranking och har aldrig slutat sämre än trea i ett världsmästerskap. Faktum är att de har vunnit turneringen flest gånger – hela fyra gånger av de totalt 8 gånger turneringen har spelats.

⚽️ Några spelare vi bör hålla ett extra öga på, både i soffan och på planen, är bland annat strikern Sophia Smith som bland de unga stjärnorna lyst starkast de senaste året. I fjol blev hon utsedd till MVP i amerikanska ligan och i samma liga har hon i skrivande stund stänkt in flest mål med hela 10 gjorda på 13 matcher. 

Även den yngsta spelaren någonsin att träda in i NWSL, Trinity Rodman, tillika Dennis Rodmans dotter, är även hon någon att se upp för. 

Så klart är laget också fullt av erfarenhet, inte nog med den spelare som ansetts vara den bästa genom tiderna: Alex Morgan. Hon spelar sitt fjärde mästerskap i sommar och vann skytteligan i NWSL förra året. "This isn't the first time in my career that we've moved on second in the group. And so now it's coming back together, knowing that we have all the pieces to make it all the way.', säger hon till The Guardian efter senaste matchen mot Portugal. 

Trots den kvalité som laget besitter, har de inte levt upp till sin egen standard så här långt i mästerskapet. Efter ett stolpskott från att lämna turneringen tar de sig nu vidare med skrala 5 poäng – så få poäng har de aldrig haft när de lämnat ett gruppspel i VM, inte ens 1991 när lagen endast fick två poäng för en vinst. 

På söndag hoppas vi helt enkelt att vår kvalité överträffar och att det blir en repris på 2021 års OS-match då vi slog rivalerna med sköna 3–0. Låt fotbollsfebern slå i taket!

 

Sydafrika

Sydafrika 

Senast vi mötte Sydafrika – eller "Banyana Banyana" som de också kallar sig – var 2019 på Green Point Stadium i Kapstaden. Efter ett relativt trevande spel slutade matchen 0–0. På Fifas världsranking sågs då Sydafrika på 54:e plats och Sverige på en 5:e plats. Hör och häpna, båda lagen har klättrat på listan och Sydafrika hamnar på plats 53 och Sverige (som sagt) på en tredjeplats. Sedan 2012 har lagen mötts tre gånger, varav två vinster till Sverige och en oavgjord.

Under VM 2019 hamnade Sydafrika i en smärre svår grupp och det slutade med förlust i alla tre gruppmatcher. Fast forward till 2022 och laget slog afrikanska favoriterna Nigeria i öppningsmatchen i Women's Africa Cup of Nations. Med blodad tand ser de sig nu redo att tassa förbi Nigeria på världsrankingen och ta sig vidare från gruppen i sommarens världsmästerskap. 

 – We're not in the group of death like we were in 2019 [...] If the federation prepares us well, we stand a chance, säger anfallaren Kgatlana, 26, till tyska kanalen DW.

Italien

Italien 

Italien … ja, fotboll är väl det första en tänker på. Och det är med all rätt, för senaste året har det hänt grejer på halvön. Serie A har från och med den här säsongen förvandlats till en fullt professionell liga, och internationella talanger börjar bli sugna på att söka lyckan i landet. Det här kommer så klart göra mycket för landslagsfotbollen, då majoriteten av lagets spelare huserar i bland annat Juventus och Roma. Landet har dock en bit kvar när det gäller absoluta världsspelare och i skrivande stund ser vi endast mittfältaren, Barbara Bonansea, knipa en plats på The Guardians lista över de 100 bästa spelarna i världen.

EM 2022 blev lite av en besvikelse för nationen och efter en dassig insats åkte laget ut redan i gruppspelet. I årets VM-grupp bör de dock, i alla fall på pappret, ta sig vidare från gruppen. I sin tur bör vi, i alla fall enligt ett annat papper (läs: Fifas världsranking), vinna över Italien, då vi ligger 13 platser framför. Men, kollar man på statistiken lagen emellan ska vi inte ta hem segern i förskott. Sedan 2013 har laget mötts fyra gånger, varav Italien vunnit två – som bäddat för en kommande rysare helt enkelt. 

Argentina

Argentina

I VM-sammanhang har Argentina haft det tufft, de har nämligen aldrig tagit sig vidare från gruppen i ett världsmästerskap, tyvärr inte ens vunnit en match. Med det sagt så har coach Germán Portanova satt sin ambitiösa prägel på laget och med revanschlusten på plats och en skön blandning av unga och erfarna spelare finns potentialen där. Just nu ligger laget på 28:e plats på världsrankingen.

När det kommer till statistik, Sverige och Argentina emellan, ser det skralt ut – lagen har bara mötts en gång och det var under OS i Kina, 2008. Då satte Nilla Fischer dit den i minut 58 och matchen slutade 1–0 till Sverige.

Det är dags för Argentina att skriva ett nytt kapitel i fotbollsboken och vi får väl ändå unna dem ett rafflande sådant – bara vi vinner mot dem.